Geniaal, krankzinnig, heerlijk, bespottelijk, verlichtend, bekrompen; zomaar even wat woorden om mijn nieuwe gast te typeren: M. Regelbink (naam is gefingeerd om de identiteit van dit fictieve personage te beschermen). Hij is de oprichter – en momenteel enige lid – van de Anti-Anticonceptie beweging. Zijn beweging deed al heel wat stof opwaaien, zo werd Regelbink bij RTL-late night een vrouwenhater genoemd die ‘beter zichzelf permanent kan steriliseren’. Enjoy!

Dag Michael, fijn dat wij op zulke korte termijn konden afspreken. Om te beginnen: wat is precies de Anti-Anticonceptie beweging?

Het is een beweging ter demotie [tegenovergestelde van promotie] van verschillende Anticonceptie methoden. Veel vrouwen slikken zonder erover na te denken vanaf hun 13e de pil, mannen doen, soms met ietwat tegenstribbelen, vaak een rubbertje om, maar – en dit is wat wij ons met name afvragen – is anticonceptie wel het wondermiddel dat wij onszelf vaak doen voorhouden? Wij denken het niet, of menen in ieder geval dat er serieuze discussies nodig zijn.

Wat vinden jullie dan verkeerd aan anticonceptie?

Het gaat er niet om dat anticonceptie an sich verkeerd is, dat denken wij helemaal niet. Maar er zijn toch wel degelijke negatieve consequenties die vaak over het hoofd gezien worden en die serieus genomen moeten worden: Anticonceptie deed de belofte de vrouw te bevrijden en haar ‘de haar baas te maken over haar eigen lichaam.’

En daar is het faliekant mis gegaan. Anticonceptie heeft geleid tot een klimaat waarin seks doodgewoon is geworden, wat je zomaar even met iedereen (mits aantrekkelijk, knap, rijk, etc.) kan doen. Door de afwezigheid – of in ieder geval schijnbare afwezigheid – van de kans op baby’s, kunnen vrouwen zich ongestoord door tientallen pikken laten bestieren. Dit heeft op haar duur geleid tot een afname van de vrouwelijke waardigheid. Wat is de vrouw nog waard als zij zich open en bloot aan iedereen beschikbaar stelt? – zij wil immers ook ‘gewoon’ haar pleziertje halen – niet meer dan de prijs van vijf biertjes en een condoom.

De vrouw kan er nog steeds voor kiezen om niet zomaar met elke man het bed in te duiken. Sterker nog, juist dankzij de anticonceptie, heeft ze de keuze verkregen. Het klinkt mij nog steeds als een toename van de vrijheid.

Kijk, vroeger trouwde je voor je seks had – of je had seks en werd zwanger en moest trouwen. Was dat werkelijk een vrije keuze? Waarschijnlijk niet. Maar nu hebben al veel vrouwen die trouwen al meer palen bestegen dan ik vingers aan mijn handen heb. Wat je je moet afvragen is of dat wel werkelijk is wat vrouwen zelf willen, of ze daar gelukkig van worden, of dat dit slechts een gevolg is van een bepaald milieu dat wij met elkaar hebben geschapen.

Meisjes van twaalf zien op televisie doorgesnoven zangeressen in hun bikini’s een sletterig dansje uitvoeren, hetzelfde jaar krijgen ze ‘de talk’ en gaan ze aan de pil. Wij hebben het hier over kinderen! die hebben geen idee wat ze willen met hun leven. Wij vullen die keuze nu ook voor hun in, door het beeld dat we hebben gecreëerd over seks: het is normaal, erg leuk, maar eigenlijk helemaal niet zo belangrijk.

En dat vind ik oneindig zonde.

Eigenlijk ben je dus helemaal niet tegen anti-conceptie, maar tegen de seksuele bevrijding van de vrouw? Je noemt de man ook nooit.

Als je met vrijheid bedoelt de vrijheid om alles wat hard, lang en dik is in haar lichaam te steken, ja dan geef ik je helemaal gelijk. De echte vraag is natuurlijk, wat is de waarde van die vrijheid? Seksuele bevrijding – dat bekt natuurlijk heerlijk, maar! is deze belofte wel werkelijk zo positief? Ik denk het niet dus. Anticonceptie heeft geleid tot meer korte termijn pleziertjes, maar welk huwelijk houdt nog stand?

Toch denk ik ook dat anti-conceptie zeker zijn plaats kan hebben in de wereld, bijvoorbeeld voor politieagenten in arme landen die grote risico’s lopen verkracht te worden, of voor stelletjes die al twee kinderen hebben en dat er genoeg vinden. Alleen nogmaals, de vanzelfsprekendheid waarmee we nu denken meester te zijn geworden van onze lichaam – heeft ons eigenlijk slaaf gemaakt.

Anticonceptie helpt natuurlijk ook tegen de verspreiding van soa’s.

Mwah. Ondanks alle condooms en voorlichtingscampagnes zijn soa’s echt overal, zelfs een onschuldig boerenmeisje kan tegenwoordig al onder haar blauwe jurk genitale wratten verstopt hebben. Geloof me, dat is een onprettige verassing. Stel jezelf de volgende vraag: zou je willen dat je dochter voor haar achttiende al tientallen bedpartners heeft gehad? Dat ze meerdere keren is vreemdgegaan? Zo nee, waarom dragen we dan bij aan een klimaat waarin dat normaal is? Seks hoort iets bijzonders te zijn, iets dat je samen met iemand deelt, iets intiems, en niet iets dat je met een willekeurige vreemde doet omdat die zegt dat je leuke schoenen draagt. Ik vind dat echt zonde.

Volgens mij heeft iedere man het liefst dat zijn dochter überhaupt geen seks heeft, en als het dan toch moet dan maar met een leuke vriendin. Gebruik je trouwens zelf wel eens anti-conceptie middelen?

Jazeker, en de beste van allemaal: algehele onthouding. Het beste anticonceptie middel is altijd een seksloos bestaan geweest en dat lijken we te zijn vergeten. Als je iets tegen soa’s wilt doen kan je daar misschien mee beginnen: minder seks hebben.

Alsof mensen ooit minder seks gaan hebben, dat is wel enorm naïef gedacht.

Dat van jou is wel echt een enorme loser-attitude. We kunnen er toch wel wat aan doen. Helemaal uitroeien van seksuele escapades hoeft ook helemaal niet. Het punt is alleen dat wat nu normaal is geworden: alles pakken wat los en vast zit, naast de pot pissen, etc., niet zo normaal zou moeten zijn.

Je punt is duidelijk. Heb je nog afsluitende woorden, of misschien kan je vertellen hoe mensen contact kunnen opnemen met de beweging?

Ben je het ook zo zat dat vrouwen consequentieloos in het rond kunnen sletten? Ik wel. Wil je ook het liefst dat je dochter non wordt en het klooster in gaat? Ik ook. Steun mij in mijn strijd voor betekenisvolle relaties en tegen het wekelijkse ‘slippertje’. Voor meer informatie bezoek onze website www.antianticonceptie.nl , hier kunt u voor maar vijf euro per jaar lid worden, u krijgt als welkom cadeau twaalf spelden om eventjes flink wat condooms door te prikken. Samen creëren wij weer een klimaat waarin je je partner weer kunt vertrouwen.

boeken bestellen = steunen

Iedere maand steek ik tientallen uren en euro's in De idioot.

Steun dit project en bestel je boeken bij Athenaeum Boekhandel. Kost je niks extra's, levert mij een beetje op. Voor een kop koffie, een boek. Meer over deze samenwerking lees je hier.

maandelijkse nieuwsbrief

Ontvang elke maand interessante inzichten uit het verre verleden en opmerkelijke ideeën uit het heden.

1 reactie
 1. Beste schrijver,

  Ik waardeer het zeer dat u dhr. M. Regeldink het podium heeft geboden zijn visie op de vrouwelijke waardigheid te expliciteren.

  Bewegingen als de anti-anticonceptiebeweging behoeven een genuanceerde vertolker van de waarden waar zij voor staan. Bij het slechts oppervlakkig beluisteren van de stellingen en argumenten van dhr. M. Regeldink zou men gemakkelijk op het verkeerde been gezet kunnen worden en aannemen dat het vrije geslachtelijke verkeer schadelijk is voor de waardigheid van de vrouw en haar zuiverheid bezoedelt.

  Echter, in uw weergave van het interview biedt u de lezer de mogelijkheid tot het trekken van eigen conclusies op basis van uitspraken van dhr. M. Regeldink, voorzitter van de anti-anticonceptiebeweging.

  Als kritische lezer van uw schrijven wordt mij duidelijk dat dhr. M. Regeldink aan de vrouw grote macht en invloed toeschrijft en de man als willoos schepsel beschouwd, slechts gedreven door vleselijke lusten. Dat de man slechts functioneel kan zijn wanneer de macht, invloed en aantrekkingskracht van de vrouw beteugeld wordt. Het mannelijke minderwaardigheidscomplex stamt reeds uit de tijd van Adam en Eva. Waar Eva genoot van een zoete sappige zelfveroverde appel en Adam de loser was die zich uit zijn, notabene eigen!, tuin liet verjagen.

  Dhr. M. Regeldink doet er naar mijn bescheiden mening goed aan om in zijn anti-anticonceptiecampagne op te komen voor zijn diepste drijfveren en deze expliciet voor het voetlicht te brengen. Dat voorkomt ruis in de communicatie en brengt dhr. M. Regeldink wellicht dichter bij zijn ultime droom: sex zonder condoom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.