Website-ontwerp gaat gepaard met ethische keuzes. Wel of geen advertenties? Wel of geen pop-ups? Bij het ontwerpen van De Idioot stelde ik mijzelf voor als bezoeker. Wat verlang ik van een website? Ik wil interessante inhoud, onafgeleid kunnen lezen en een site die eerlijk is over haar intenties. Dat laatste is de reden voor dit artikel. De Idioot maakt namelijk gebruik van affiliate marketing. Ik zal kort uitleggen wat affiliate marketing is, hoe ik het gebruik en waarom ik ervoor gekozen heb.

Wat het is

Affiliate Marketing is een vorm van internetmarketing waarin bedrijven websites belonen voor het brengen van klanten. Dit kan op vele wijzen, bijvoorbeeld door een vaste betaling per bezoeker die een website doorstuurt of door een percentage van de omzet die een site genereert voor het bedrijf.

Het verschilt van traditionele marketing doordat het mensen naar producten brengt waar ze werkelijk in geïnteresseerd zijn. Waar traditionele marketing als een propper is die over het strand struint en iedereen aanspreekt om naar die ene ‘geweldige’ club te gaan, is affiliate marketing meer als je gameverslaafde neef om hulp vragen bij het aanschaffen van de perfecte laptop. Alleen krijgt die neef bij affiliate marketing een klein bedrag voor de moeite, van de computerwinkel waar hij jou heen heeft gestuurd.

Hoe ik het gebruik

Via affiliate links stuur ik bezoekers die geïnteresseerd zijn in een boek waaruit ik de ideeën bespreek, door naar de website van Athenaeum Boekhandel. Als zij daar het werk aanschaffen, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost de bezoeker dus niks en levert mij wat op.

Bovendien steunen we zo gezamenlijk Athenaeum Boekhandel, een prachtige onafhankelijke boekwinkel die gespecialiseerd is in literatuur. Ze richten zich op boeken die ik het aanbevelen waard vind en daarom werk ik graag met ze samen.

Waarom ik voor affiliate marketing gekozen heb

De Idioot onderhouden kost geld. Dat geld moet ergens vandaan komen. De meeste sites sprokkelen dit bij elkaar met flitsende, attentietrekkende advertenties, maar ik wil dat op de idioot de ideeën centraal staan. Een affiliate link naar het boek, dat ik toch al bespreek, is een elegante oplossing. Zo kan de geïnteresseerde lezer deze meteen kopen bij een echte boekhandel, en houd ik er een klein bedrag, voor de moeite, aan over.

Andere sites benaderen het geldvraagstuk door hun bezoekers om geld te smeken. Dat is als de zak die aan het einde van de kerkdienst rondgaat waarin de bezoekers hun kleingeld deponeren. Daar kreeg ik vroeger al de kriebels van. Ik wil niet dat mensen betalen om dit te lezen. Beter kopen ze van dat geld goede boeken.

Veel leveren de affiliate links niet op. Enkele tientallen euro’s per maand. Rijk word ik er niet van, maar het is wel genoeg om de kosten van de site te betalen en af en toe een prachtige roman te kopen. In de woorden van Erasmus:

Als ik geld heb, koop ik boeken; en als ik nog wat over heb, koop ik eten en kleren.

Maar Floris, een boek koop je toch niet online?

Wellicht komt dit als een verrassing, maar ik ben niet de grootste fan van wandelen door een boekhandel. Ik eindig iedere trip met een stapel boeken waarvan de helft direct in mijn kast belandt en jaren ongelezen stof hapt. Dat is verspilling. Online ben ik veel gerichter. Ik koop alleen de allerbeste werken: wat ik werkelijk wil lezen. Dat is ook wat ik met deze site probeer uit te dragen. Koop alleen de allerbeste boeken.

Vanuit deze gedachte ben ik mijn rol meer gaan zien als die van boekhandelaar. Ik schreef eerder al over mijn favoriete boekenzaak, waarin de eigenaar alleen boeken verkoopt die hij zelf gelezen heeft. Dat is precies wat ik doe, ik vertel over boeken die ik gelezen heb en het aanbevelen waard vind, net als wat mijn ideale boekverkoper doet, alleen dan online, en zonder dat ik zelf alle boeken inpak en op de post doe.

Dus steun De Idioot en Athenaeum Boekhandel en koop je boeken via deze link.

boeken bestellen = steunen

Iedere maand steek ik tientallen uren en euro's in De idioot.

Steun dit project en bestel je boeken bij Athenaeum Boekhandel. Kost je niks extra's, levert mij een beetje op. Voor een kop koffie, een boek. Meer over deze samenwerking lees je hier.

maandelijkse nieuwsbrief

Ontvang elke maand interessante inzichten uit het verre verleden en opmerkelijke ideeën uit het heden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.