Hoi, ik ben Floris van der Pol (1991). Toen ik klein was droomde ik dat ik, Kapitein Floris, op mijn opblaasbootje de hele wereld zou veroveren. Tot nu toe is het niet gelukt.

Tegenwoordig strijd ik met woorden in plaats van waterpistolen. Bij louter toeval kwam ik in aanraking met de filosofie. Ik liep het verkeerde lokaal in toen ik nog bedrijfskunde ‘studeerde’. Het college ging over Nietzsche en ik was op slag verliefd. Een wereld ging voor mij open – of in ieder geval de weg naar mijn favoriete boekenzaak.

Sindsdien lees en schrijf ik iedere dag, in mijn slaapkamer of buiten op een bankje. Op De Idioot plaats ik stukjes over ideeën die mij aan het denken zetten – zoals redenen om (geen) vlees te eten, of het leven niet prettiger is zonder smartphone, wanneer iemand zijn of haar passie moet volgen, wat het huwelijk nu nog voorstelt en waarom we geen kranten zouden moeten lezen. Daarnaast schrijf ik graag fictie en liefdesbrieven, maar deze zijn bestemd voor een beperkter publiek.

Voor mij moet een goede filosoof allereerst een voorbeeld zijn. Denken op papier is niet genoeg – wijs ben je pas als je weet hoe je moet leven. Daarom vertaal ik de inzichten uit het denken naar de concrete praktijk. Zo heb ik zelf mijn smartphone weggegooid, slaap ik op de grond, als een ode aan de Griekse wijsgeer Diogenes van Sinope, en volg ik Thoreau’s advies en ga ik vaak wandelen.

Ondertussen studeer (Master Wijsbegeerte) en werk ik (student assistent Theoretische Filosofie) aan de Erasmus Universiteit. Deze universiteit is naar een hele zotte man vernoemd die mij ooit perfect beschreef:

Als ik geld heb, koop ik boeken; en als ik nog wat over heb, koop ik eten en kleren.

Vind je dit interessant?

Ontvang elke maand een overzicht van de verschenen artikelen en video's.